Statens Naturhistoriske Museum

Det nye Statens Naturhistoriske Museum rummer over 14 millioner genstande indsamlet fra hele verden gennem 400 år. Museet ligger midt i den fredede Botanisk Have, som med sin samling af omkring 10.000 levende plantearter indgår aktivt i den samlede museumsoplevelse.

Projektet forener renoveringen af det historiske Sølvtorvskompleks fra 1829 med en ny museumsbygning, der for størstedelens vedkommende er placeret under jorden. De bevaringsværdige bygninger er istandsat og nyindrettet til undervisning, forskning og administration, mens de underjordiske udstillingssale og magasiner danner et nyt museum for offentligheden. Oven på de underjordiske sale er anlagt et offentligt byrum, hvor landskabets slyngede former trækker tråde til Botanisk Haves organiske struktur.

Udstillingsrummene under jorden er opbygget i flere niveauer, inspireret af naturens egne formationer – som grotter, lag og hulrum. Flydende overgange og kig mellem rummene skaber en nysgerrighed, der inviterer de besøgende til at udforske museet i deres eget tempo. Over jorden forbindes de nye og gamle bygninger af lette, transparente strukturer, som sikrer et naturligt flow og skaber sammenhæng mellem byen og haven.

I gårdrummet ved Sølvtorvskomplekset er Oceansalen placeret, en fritstående, organisk formet glasbygning, som gør det muligt at udstille særligt store genstande. Oceansalen bliver et synligt pejlemærke og vartegn for museet.

Renoveringen af de historiske bygninger er udført med respekt for den eksisterende arkitektur. De oprindelige proportioner og materialer er i videst muligt omfang bevaret, og hvor moderne tekniske installationer har været nødvendige, er de ført synligt i rummene som et bevidst arkitektonisk greb. Dette giver de forskellige lag af bygningens historie mulighed for at træde frem og bidrager til en ærlig fortælling om stedet, både i funktion og i udtryk.

Foto: Laura Stamer, Torben Eskerod

Projekt information:

Sted:
Sølvgade 83, København K
Størrelse:
I alt 30.000 m2, Nybygning 15.000 m2, transformation af bevaringsværdigt byggeri 15.000 m2
Bygherre:
Vejdirektoratet
Lejer:
Københavns Universitet
Bruger:
Statens Naturhistoriske Museum
Totalrådgiver:
Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Arkitekter:
Claus Pryds Arkitekter med Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Landskab:
Professor & landskabsarkitekt Steen Høyer og Julie Kierkegaard A/S
Kunstnerisk rådgivning:
Finn Reinbothe
Ingeniører:
EKJ Rådgivende Ingeniører
Entreprenør:
Per Aarsleff A/S
Opført:
Forventet åbning foråret 2027
Previous
Previous

Marius Pedersen

Next
Next

Haver til maver